Przepis na noga z indyka obiad 📖

Przepis na noga z indyka obiad:

Składniki:
- 1 noga z indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania:
1. Nogę z indyka dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij nieużyteczne końcówki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i smaż nogę z indyka z każdej strony, aż będzie miała złocisty kolor. Przełóż ją do osobnego talerza.
3. W tym samym garnku podsmaż cebulę, czosnek, marchewki, selera i pietruszkę. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek oraz paprykę. Całość smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
5. Do garnka dodaj nogę indyka i wlej bulion warzywny (lub drobiowy). Doprowadź do wrzenia.
6. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W trakcie gotowania można usunąć powstałą szumowinę.
7. Przed podaniem usuń kość z nogi indyka i pokrój mięso na kawałki.
8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład purée ziemniaczanym, kluskami lub surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad i indyka
indyka na obiad
wątróbka z indyka obiad
udziec z indyka obiad
obiad udziec z indyka