Przepis na nuggetsy z ryby 📖

Oto prosty przepis na pyszne nuggetsy z ryby:

Składniki:
- 500g filetów z dowolnej ryby (np. mintaja, dorsza)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

1. Filety rybne umyj i osusz. Następnie pokrój je na kawałki o kształcie i wielkości nuggetsów.

2. W jednej misce rozmieszaj jajko wraz z sosem rybnym i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszaj mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz.

3. Kawałki rybne obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej, tak aby dobrze pokryły się paneerką.

4. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie gotowy do smażenia, nałóż na niego przygotowane nuggetsy z ryby i smaż na złoty kolor z każdej strony.

5. Gdy nuggetsy będą już dobrze usmażone, wyjmij je z patelni i połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Przekąska z nuggetsów z ryby jest gotowa. Podawaj je np. z sosem tatarskim, frytkami lub ulubionym dodatkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę z ryby
byczki ryby
ryby greckie
ryby gotowane
gotowane ryby