Przepis na obiad bożonarodzeniowy 📖
Oto przepis na tradycyjny polski obiad bożonarodzeniowy: pierogi ze świątecznym farszem!Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
Farsz:
- 500g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 250g suszonych grzybów
- 250g mięsa mielonego (np. wieprzowe)
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sos:
- 200ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Przygotuj pierogi: w dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając ciasto. Gdy składniki się połączą, wyłóż je na stolnicę i wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
2. Przygotuj farsz: drobno posiekaj kapustę kiszoną i zalej wrzątkiem, aby zmiękła. Odlej wodę i dokładnie odsącz kapustę. W osobnym garnku gotuj suszone grzyby w wodzie przez 20 minut, a następnie odcedź je i posiekaj drobno. Na rozgrzanym oleju smaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę kiszoną, grzyby oraz mięso mielone. Całość smaż, mieszając, aż farsz się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw farsz, aby wystygł.
3. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą na cienkie placki. Wykrawaj z placków okręgi o średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego okręgu nakładaj łyżeczkę farszu, składaj na pół i dokładnie zlepuj brzegi, tworząc pierogi.
4. Gotuj pierogi: W dużej, szerokiej patelni zagotuj osolone wrzątkiem wodę. Wrzucaj po kilka pierogów na raz i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
5. Przygotuj sos: W małym garnku rozgrzej śmietanę i masło. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i dusz przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
6. Podawaj pierogi polane śmietanowym sosem oraz posypane natką pietruszki.
Smacznego!