Przepis na obiad dorsza 📖
Oto przepis na obiad z dorsza:Składniki:
- 4 filety dorsza
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Oczyść filety dorsza, usuwając wszelkie szpikulec. Spryskaj je sokiem z cytryny i odstaw na bok na kilka minut.
2. W dużym, płaskim garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż, aż zmięknie i uwolni swój aromat.
3. Przełóż filety dorsza do garnka, skórą do dołu. Delikatnie posól i posyp świeżo mielonym pieprzem.
4. Smaż dorsza na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż mięso będzie delikatne i lekko złociste.
5. Delikatnie obróć filety dorsza i kontynuuj smażenie po drugiej stronie przez kolejne 3-4 minuty. Sprawdź, czy ryba jest gotowa, sprawdzając, czy mięso łatwo się rozpada widełkami.
6. Wyjmij dorsza z garnka i ułóż na talerzach. Posyp natką pietruszki dla dodatkowej dekoracji.
7. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki, sałatka z pomidorów lub chipsy ziemniaczane.
Smacznego!