Przepis na obiad garnek 📖
Przepis na obiad garnek:Składniki:
- 500 g mięsa (np. wołowina, wieprzowina lub kurczak) pokrojonego na kawałki
- 2 cebule, posiekane
- 3 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 seler naciowy, pokrojony w talarki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj mięso. Smaż je na średnim ogniu, aż zbrązowieje z każdej strony. Zdejmij mięso z garnka i odłóż na bok.
2. Dodaj do garnka posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie.
3. Dodaj marchewki, ziemniaki i seler naciowy. Smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Wlej do garnka pomidory krojone wraz z sokiem oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj bulion, suszone zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki.
5. Daj zupie garnek, przykryj go i zmniejsz ogień na minimalny. Gotuj przez około 1-2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
6. Przed podaniem sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!