Przepis na obiad greckie 📖
Przepis na grecki obiad - Musaka:Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 150 g startego sera feta
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na plastry i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.
2. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na maśle lub oliwie. Dodaj mięso i smaż aż się zrumieni.
3. Dodaj pomidory, cukinię, bakłażana, oregano, sól i pieprz do garnka z mięsem. Duś na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
4. W osobnym naczyniu ubij jajka i mleko. Dodaj połowę sera feta, sól i pieprz i wymieszaj.
5. W naczyniu żaroodpornym ułóż jedną warstwę ugotowanych ziemniaków. Następnie wylej na nie połowę mieszanki mięsa z warzywami. Powtórz warstwę ziemniaków i mięsa.
6. Zalej zawartość naczynia jajeczno-serowym sosem.
7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż cały obiad nabierze złocistego koloru.
8. Przed podaniem posyp musakę resztą startego sera feta i posiekaną miętą.
Smacznego!