Przepis na obiad mięso mielone pieczarki 📖

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, często mieszając, aż się zrumieni.
4. Wsyp pieczarki, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Smaż przez około 5 minut, aż pieczarki zmiękną.
5. Wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
6. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Podawaj mięso mielone z pieczarkami na talerzu, posypane natką pietruszki. Możesz podać go jako samodzielne danie lub jako dodatek do kaszy, ziemniaków lub makaronu.

Smacznego!

Podobne przepisy

mieso mielone na obiad
obiad mięso mielone
mięso mielone wołowe obiad
obiad ryż pieczarki
mieso mielone