Przepis na obiad na szybko 📖
Pierś z kurczaka po włosku:Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeże bazylia
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyść z nadmiaru tłuszczu i pokrój na cienkie plastry.
2. Pomidory umyj, przekrój na pół i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulę i czosnek.
5. Dodaj pokrojone pomidory, sól i pieprz do smaku. Podsmażaj około 5 minut, aż pomidory zmiękną.
6. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażaj plastry kurczaka na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z obu stron, aż staną się złociste.
7. Gotowe plastry kurczaka układaj na talerzu, polewaj sosem pomidorowym i posyp świeżą bazylią.
8. Podawaj od razu.
Smacznego!