Przepis na obiad niedzielny 📖
Rosół z kury to tradycyjne danie niedzielne, które możesz przygotować w prosty sposób. Oto przepis:Składniki:
- 1 kg kury (preferowana część z kością, np. udka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Umyj kurę, oczyść z ewentualnych resztek piór i skórek.
2. W dużym garnku umieść mięso, dodaj pokrojone na większe kawałki marchewki, pietruszkę, por oraz cebulę.
3. Włóż również obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka szczypt soli i pieprzu.
4. Całość zalej zimną wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte.
5. Postaw garnek na średnim ogniu i zagotuj rosół.
6. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
7. Co jakiś czas usuwaj powstającą na powierzchni pienieńkę za pomocą łyżki cedzakowej.
8. Po upływie czasu wyjmij mięso i warzywa z bulionu, które możesz wykorzystać dalej (np. w sałatce z kurczaka).
9. Rosół przecedź przez duże sito lub gazę, aby pozbyć się ewentualnych osadów i nieczystości.
10. Dopraw rosół do smaku solą i pieprzem.
11. Podawaj gorący, posypany drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!