Przepis na udziec z indyka na obiad 📖
Przepis na udziec z indyka na obiad:Składniki:
- 1 kg udźca z indyka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
1. Udziec z indyka umyj i osusz.
2. Na desce do krojenia rozgnieć czosnek i posiekaj go drobno.
3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, tymianek, sól i pieprz.
4. Obtarte i osuszone udziec z indyka natrzyj przygotowaną mieszanką z oliwy i przypraw z obu stron.
5. Przełóż udziec do naczynia żaroodpornego i zalej sokiem z cytryny.
6. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aby mięso nabrało smaku.
7. Po upływie czasu, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180 stopni Celsjusza.
8. Udziec w naczyniu żaroodpornym umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
9. Co jakiś czas polewaj udziec własnym sosem, aby nie wysychał.
10. Po upieczeniu, wyjmij udziec z indyka z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
11. Następnie pokrój indyka na plastry i podawaj na gorąco jako główne danie obiadowe.
Smacznego!