Przepis na ocet jabłkowy ile cukru na litr wody 📖
Aby przygotować ocet jabłkowy, będziesz potrzebował:- 1 kg jabłek
- 1 litr wody
- 100 g cukru
1. Najpierw umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
2. Umieść pokrojone jabłka w dużym słoju.
3. Dodaj cukier do słoja.
4. Zagotuj litr wody i poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
5. Gdy woda będzie wystarczająco schłodzona, wlej ją do słoja z jabłkami i cukrem.
6. Zamknij słoik szczelnie, używając przykrywki lub gazy.
7. Pozostaw słoik w ciepłym i ciemnym miejscu przez około 2-3 tygodnie.
8. W czasie fermentacji możesz delikatnie mieszać zawartość słoika raz na kilka dni.
9. Po upływie 2-3 tygodni ocet jabłkowy powinien być gotowy. Możesz go odcisnąć przez gazę, aby pozbyć się resztek owoców.
10. Przechowuj ocet jabłkowy w szczelnie zamkniętych butelkach, w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pamiętaj, że ilość cukru zależy od Twojego gustu. Możesz dostosować ilość cukru, dodając go więcej lub mniej, w zależności od preferencji smakowych.