Przepis na ocet jabłkowy przeziębienie 📖

Przepis na ocet jabłkowy przeziębienie:
1. Składniki:
- 5-6 dużych jabłek
- 1 litr wody
- 1 łyżka miodu
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

2. Jabłka należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.

3. W dużym garnku zagotować wodę. Następnie dodać do niej pokrojone jabłka i gotować na niskim ogniu przez około 30 minut, aż jabłka będą miękkie.

4. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i odstawić na bok, żeby ostygło.

5. Gdy mieszanka się ostudzi, przecedzić ją przez sitko, aby oddzielić ocet od miąższu jabłkowego.

6. Powstały płyn wlać do czystej butelki i dodać łyżkę miodu. Mogą Państwo również dodać laskę cynamonu, by nadać ocet jabłkowy bardziej intensywny smak i aromat.

7. Butelkę z płynem zakorkować i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na około 2-3 tygodnie, aby ocet się sfermentował. Idealna temperatura do fermentacji wynosi około 20-25°C.

8. Po upływie tego czasu ocet jabłkowy jest gotowy do użycia. Można go spożywać łyżeczkami, rozcieńczać wodą lub dodawać do sałatek i innych potraw.

Przyjmowanie octu jabłkowego może wspomagać odporność i łagodzić objawy przeziębienia. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek octu jabłkowego dziennie.

Podobne przepisy

www ocet jabłkowy
ocet jabłkowy co
ocet jabłkowy bez cukru
ocet jabłkowy z miodem
ocet jabłkowy z jabłek