Przepis na ocet jabłkowy z jabłek 📖
Przepis na ocet jabłkowy:Składniki:
- 10-12 jabłek
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu jabłkowego (do inicjacji fermentacji)
Instrukcje:
1. Jabłka dokładnie umyj i pokrój je na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
2. W dużym słoju umieść jabłka, starając się napełnić je maksymalnie, ale niezbyt gęsto.
3. Dodaj miód do słoja, jeśli chcesz, aby ocet miał słodszy smak. Możesz również dodać jedną łyżkę cukru.
4. Wlej octu jabłkowego do słoja, aby inicjować fermentację. To zapewni odpowiednie warunki dla rozwoju zbawiennych bakterii.
5. Zamknij słoik, ale nie szczelnie, aby gaz powstały w procesie fermentacji mógł wydostać się na zewnątrz.
6. Umieść słoik z jabłkami w ciepłym i zacienionym miejscu na około 2-3 tygodnie. Raz na jakiś czas delikatnie przewracaj słoik, aby wymieszać zawartość.
7. Po upływie określonego czasu, ocet powinien nabawić się charakterystycznego smaku i zapachu. Jeśli ocet jest wystarczająco kwaśny, przecedź go przez gazę do butelki do przechowywania.
8. Butelkę z octem jabłkowym przechowuj w lodówce przez co najmniej 1-2 miesiące przed spożyciem, aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak.
Gotowy ocet jabłkowy można używać jako dodatek do sałatek, marynat lub jako naturalne środek konserwujący. Smacznego!