Przepis na ogon homara 📖
Przepis na ogon homara:Składniki:
- 2 ogony homara
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- połowa cytryny
Instrukcje:
1. Poczuj się jak prawdziwy kucharz i załóż fartuch.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
3. Dodaj ogony homara do wrzącej wody i gotuj przez około 8-10 minut, aż skorupa zmieni kolor na czerwony, a mięso zacznie się delikatnie oddzielać od skorupy.
4. Wyjmij ogony homara z wody i ostudź przez chwilę.
5. Delikatnie pokrój homary między skorupą, aby dotrzeć do smacznego mięsa.
6. W małej patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
7. Umieść ogony homara na patelni i smaż przez około 2-3 minuty po każdej stronie, aż mięso stanie się różowe i delikatne.
8. Oprósz ogony homara solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorące, polewając sokiem z połowy cytryny.
10. Smacznego!