Przepis na ogórki kiszone do słoika 📖
Składniki:- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 80 g soli
- 5-6 liści chrzanu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka gorczycy (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziaren kopru
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ogórki - oczyść je z ewentualnych zabrudzeń i odetnij końce.
2. Umyj ogórki i pokrój je na kawałki (możesz zostawić je całe lub przekroić na pół, w zależności od preferencji).
3. W dużym garnku zagotuj litr wody, dodaj sól i wymieszaj, aż sól się rozpuści.
4. W drugim garnku zagotuj drugi litr wody.
5. Przełóż ogórki do słoików, dodając do każdego liście chrzanu i czosnek (możesz je pokroić lub zostawić w całości).
6. Jeśli chcesz, aby ogórki były bardziej aromatyczne, dodaj do słoików gorczycę oraz ziarna kopru.
7. Zalej ogórki gorącą, wcześniej rozpuszczoną solą wodą.
8. Zamknij słoiki dokładnie i odstaw je w ciepłe miejsce na około 2-3 dni.
9. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, ale im dłużej będą przechowywane, tym bardziej będą kwaszone.
Uwaga: Pamiętaj, żeby słoiki były dobrze zamknięte i ogórki zanurzone w zalewie, aby uniknąć pleśni. Przechowuj ogórki w chłodnym miejscu, np. w lodówce.