Przepis na ogórki kiszone oddaszfartucha 📖

Potrzebne składniki:
- świeże ogórki (najlepiej małe i nieco twardsze)
- sól
- ziarna gorczycy
- liście chrzanu
- liście dębu
- gałązki kopru

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj, usuń końcówki i wstaw je do dużej miski.
2. Posyp ogórki solidną ilością soli, około 2-3 łyżki na kilogram ogórków, i dokładnie wymieszaj. Solenie pozwoli usunąć nadmiar wody z ogórków.
3. Odstaw ogórki na około 2-3 godziny, aby puściły sok.
4. Po upływie tego czasu opłucz ogórki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Możesz także delikatnie obetrzeć ogórki, jeśli są zbyt słone.
5. Przygotuj słoik lub słoiki do kiszenia ogórków, najlepiej wcześniej je wyszorować.
6. Dodaj do słoja ziarna gorczycy, kilka liści chrzanu, kilka liści dębu oraz gałązki kopru.
7. Dosyp ogórki do słoja, starając się ułożyć je możliwie ciasno.
8. Jeśli ostoychłeś puste miejsce w słoju, uzupełnij je trochę przestudzoną wodą z solą (około 1 łyżki soli na 1 litr wody), aby całość była przykryta.
9. Zamknij słoik dobrze i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, po czym przenieś do chłodnego pomieszczenia.
10. Ogórki będą gotowe do jedzenia po około 2-3 tygodniach kiszenia. Możesz jeść je jako dodatek do kanapek, sałatek czy jako samodzielny przysmak.

Smacznego!

Podobne przepisy

oddaszfartucha ogórki małosolne
ogorki kiszone
kiszone ogorki
ogórki kiszone i konserwowe
ogórki kiszone ile soli