Przepis na ogórki kiszone w beczce 📖
Przepis na ogórki kiszone w beczce:Składniki:
- świeże ogórki
- sól
- woda
Instrukcje:
1. Dokładnie umyj ogórki i osusz je.
2. Przygotuj dużą drewnianą beczkę, starając się, aby była czysta i nie miała żadnych pozostałości po poprzednich fermentacjach.
3. Na dno beczki wlej trochę wody, a następnie dodaj kilka łyżek soli. Wymieszaj, aby sola rozpuściła się.
4. Dodawaj ogórki do beczki, starając się ułożyć je równomiernie. Jeśli ogórki są zbyt duże, możesz je pokroić na pół lub wzdłuż.
5. Po każdej warstwie ogórków posyp solą. Ilość soli zależy od Twoich preferencji smakowych, ale generalnie powinieneś dodawać około 2-3 łyżek soli na każde kilogram ogórków.
6. Kolejne ogórki układaj warstwa po warstwie, dodając soli pomiędzy każdą z nich.
7. Na koniec, aby ogórki były dokładnie zamoczone, połóż na wierzchu deseczkę i przykryj ją czystą folią lub ciężkim kamieniem, aby zapobiec dostępowi powietrza.
8. Pozostaw beczkę z ogórkami w miejscu o stałej temperaturze i unikaj wystawiania jej na bezpośrednie działanie słońca przez około 2-3 tygodnie. W międzyczasie, sprawdzaj beczkę, aby upewnić się, że ogórki są dobrze zanurzone w solankowej zalewie.
9. Po upływie 2-3 tygodni ogórki powinny być gotowe do spożycia. Możesz je przenieść do słoików i przechowywać w lodówce, aby zachować ich świeżość.
Smacznego!