Przepis na ogórki kiszone w kamiennym garnku 📖
Przepis na ogórki kiszone w kamiennym garnku:Składniki:
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki soli
- kilka gałązek świeżego kopru
- woda
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj, usuń końce i obierz je ze skórek, jeżeli są zbyt grube. Jeśli ogórki są małe, pozostaw je w całości, jeśli są większe, możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
2. W dużym kamiennym garnku ułóż na dnie kilka gałązek świeżego kopru. Możesz także dodać kilka liści chrzanu, jeśli go lubisz.
3. Następnie ułóż na warstwę koperku pierwszą warstwę ogórków.
4. Posiekaj czosnek i rozłóż go równomiernie na ogórkach.
5. Posyp ogórki solą, tak aby pokryła całą powierzchnię.
6. Kolejno układaj kolejne warstwy ogórków, czosnku i soli, aż do wykorzystania wszystkich składników.
7. Na koniec zalej ogórki wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
8. Przykryj garnk na przykład talerzem i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
9. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia. Można je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Smacznego!