Przepis na ogórki małosolne w garnku glinianym 📖

Składniki:
- 1 kg małych ogórków
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki kopru
- 1/4 szklanki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 litr wody

Wykonanie:

1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.

2. W garnku glinianym ułóż warstwę ogórków.

3. Na pierwszą warstwę ogórków połóż kilka ząbków czosnku i gałązki kopru.

4. Powtarzaj warstwy ogórków, czosnku i kopru, aż wypełnisz garnka.

5. W małej misce wymieszaj wodę, sól i cukier, aż składniki się rozpuszczą.

6. Zalej ogórki w garnku przygotowaną miksturą.

7. Przykryj garnka glinianego pokrywką.

8. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

9. Po upływie tego czasu ogórki będą gotowe do spożycia.

10. Przechowuj ogórki w lodówce, aż do momentu podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki kiszone w glinianym garnku
ogórki małosolne w garnku
ogórki kiszone w naczyniu glinianym
ogorki kiszone w garnku
ogórki kiszone w kamiennym garnku