Przepis na ogórki kiszone w kamionce 📖

Przepis na ogórki kiszone w kamionce:

Składniki:
- młode ogórki gruntowe
- sól
- woda

Sposób przygotowania:
1. Umieść ogórki gruntowe w misce i delikatnie spłucz je pod bieżącą wodą.
2. Następnie wybierz odpowiednią kamionkową naczynie, które będzie odpowiedniej wielkości na ogórki. Dokładnie umyj naczynie mydłem i wodą.
3. Napełnij kamionkę ogórkami, starając się upchać je możliwie jak najwięcej.
4. Wlań do naczynia wodę tak, aby ogórki były całe pokryte.
5. Dodaj do kamionki sól do smaku. Orientacyjnie można dodać 2-3 łyżeczki soli na jedną litr wody.
6. Po dodaniu soli, zamknij szczelnie naczynie.
7. Naczynie z ogórkami przechowuj w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej przez około 7-10 dni.
8. Po tym czasie możemy przenieść ogórki do lodówki, aby nadal się kisiły, ale wolniej.
9. Po upływie około dwóch tygodni ogórki będą gotowe do spożycia.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi, domowymi ogórkami kiszonymi w kamionce!

Podobne przepisy

ogórki małosolne w kamionce
ogorki kiszone
kiszone ogorki
ogórki kiszone do słoika
ogórki kiszone do obiadu