Przepis na ogórki kiszone w wiaderku 📖

Przepis na ogórki kiszone w wiaderku:

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2-3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
- 1 liść laurowy

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj, osusz i odetnij końcówki.
2. Jeśli ogórki są większe, przekrój je na mniejsze kawałki.
3. Do wiaderka (o pojemności około 2-3 litrów) wsyp soli i wymieszaj.
4. Dodaj ogórki do wiaderka i dosyp pozostałe składniki: czosnek, gorczycę i liść laurowy.
5. Przelej wystarczającą ilość przegotowanej, ostudzonej wody, aby ogórki były w całości zanurzone.
6. Przykryj wiaderko i odstaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
7. Co dzień sprawdzaj, czy ogórki są dobrze zanurzone w wodzie. Jeśli nie, możesz użyć np. szklanki, która będzie tłoczona na ogórki, aby utrzymać je pod wodą.
8. Po 3-4 dniach ogórki będą gotowe do spożycia. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki kiszone
kiszone ogorki
ogórki kwaszone kiszone
ogórki kiszone w kamionce
ogorki kiszone z kminkiem