Przepis na ogórki konserwowe w occie z gorczycą 📖
Składniki:- 1 kg ogórków
- 1 duży kubek octu
- 2 kubki wody
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki gorczycy
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij ich końce. Możesz je zostawić w całości lub pokroić na mniejsze kawałki, według własnego uznania.
2. W dużym rondlu zagotuj ocet, wodę, sól i cukier. Cały czas mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
3. W miseczce zgnieć gorczycę na gładką masę.
4. Dodaj gorczycę i przeciśnięty przez praskę czosnek do gotującego się roztworu z octem.
5. Wrzuć ogórki do rondla z roztworem.
6. Gotuj ogórki przez około 5 minut, aż zmiękną, ale nie rozpadną się.
7. Wyjmij ogórki z roztworu i przełóż do czystych słoików.
8. Wlej gorący ocet z rondla na ogórki w słoikach, tak aby były całkowicie zanurzone.
9. Zamknij słoiki i odstaw do ostygnięcia.
10. Po ostygnięciu przechowuj ogórki w lodówce przez około 24 godziny, aby się przegryzły aromatami octu i innych składników.
Twoje domowe ogórki konserwowe w occie z gorczycą są gotowe! Możesz je przyrządzać jako dodatek do różnych dań lub po prostu cieszyć się ich chrupkością jako przekąską. Smacznego!