Przepis na ogorki kiszone z liściem laurowym 📖
Przepis na ogórki kiszone z liściem laurowym:Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków
- 2 litry wody
- 3 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
- gałązka kopru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i odszczep je z obu końców.
2. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Zestaw z ognia i pozostaw, aby płyn ostygł.
3. W międzyczasie, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotuj również liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ewentualnie gorczycę i koperek.
4. Ogórki włóż starannie do słoika warstwowo, razem z czosnkiem, liśćmi laurowymi, pieprzem, gorczycą i koprem.
5. Zalej ogórki przestudzoną solanką tak, aby były w całości pokryte.
6. Zamknij słoik szczelnie i odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby ogórki się zakwasiły.
7. Po upływie kilku dni ogórki będą gotowe do spożycia. Przechowuj je w lodówce, aby dłużej zachowały świeżość.
Smacznego!