Przepis na ogórki kiszone z ryżem 📖
Przepis na ogórki kiszone z ryżem:Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki wody
Sposób wykonania:
1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój na ćwiartki.
2. W dużej misce wymieszaj ogórki z solą i pozostaw na około 2 godziny. Dzięki temu puści wodę i będą gotowe do kiszenia.
3. W międzyczasie wsyp ryż do rondla z wodą, dodaj cukier i gotuj przez około 15 minut, aż stanie się miękki.
4. Po upływie 2 godzin odlej wodę, którą puściły ogórki, napełnij misę świeżą, przegotowaną wodą i odsącz ogórki.
5. Przełóż ogórki do dużego słoika, dodaj ugotowany ryż, a następnie ponownie zalej całość przegotowaną wodą (powinna być letnia).
6. Zamknij słoik szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pamiętaj, aby codziennie przewrócić słoik do góry nogami, aby równomiernie się zakisiły.
7. Po 5 dniach ogórki będą gotowe do spożycia. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!