Przepis na ogórki konserwowe tradycyjne 📖

Ogórki konserwowe tradycyjne są pysznym dodatkiem do wielu dań. Oto prosty przepis na ich przygotowanie:

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 4-5 ząbków czosnku
- 3-4 gałązki koperku
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki ziaren gorczycy
- ¼ łyżeczki ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i oczyść. Jeśli są świeże, możesz zostawić skórkę. Odetnij końcówki ogórków.
2. Przekrój ogórki na równą długość, na mniejsze kawałki lub pozostaw w całości, w zależności od preferencji.
3. W dużej misce wymieszaj ogórki z solą i pozostaw na 1 godzinę.
4. W międzyczasie umyj i posiekaj czosnek oraz koper.
5. W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, gorczycę i pieprz.
6. Po godzinie odsącz ogórki z soli i przełóż je do garnka z gorącym płynem.
7. Dodaj posiekany czosnek i koperek do garnka.
8. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w garnku, upewnij się, że ogórki są całkowicie zanurzone w płynie.
9. Zapieczętuj słoiki pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.
10. Po ostygnięciu wstaw słoiki do lodówki na kilka dni, aby smaki dobrze się przegryzły.

Twoje ogórki konserwowe tradycyjne są gotowe! Możesz je podawać jako przekąskę, dodatek do kanapek lub przysmak do dań głównych. Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogórki kiszone i konserwowe
ogorki konserwowe z marchewka
ogórki konserwowe na zimę
ogorki konserwowe na slodko