Przepis na ogórki konserwowe bez gotowania 📖
Ogórki konserwowe to pyszne i łatwe do przygotowania dodatki do różnych dań. Oto prosty przepis na ogórki konserwowe, który nie wymaga gotowania:Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki koperku
- 1 łyżka gorczycy w ziarnach
- 1 szklanka octu 10%
Instrukcje:
1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój w plasterki lub kawałki o żądanej grubości.
2. W dużej misce umieść pokrojone ogórki i posyp je solą. Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek ogórka był pokryty solą.
3. Odstaw ogórki na około 1 godzinę, aby puściły sok.
4. W międzyczasie obierz i pokrój czosnek na cienkie plasterki.
5. Po upływie godziny odcedź ogórki z nadmiaru soku, ale nie wyrzucaj go. Teraz ogórki nie powinny być tak chrupiące, jak na początku.
6. Do ogórków dodaj pokrojony czosnek, koper i gorczycę w ziarnach.
7. Zalej ogórki octem i delikatnie wymieszaj.
8. Przełóż ogórki wraz z płynem do słoika, dobrze zamykając go.
9. Słoik z ogórkami umieść w chłodnym miejscu na 24-48 godzin, aby przyprawy i ocet dobrze wniknęły w ogórki.
Twoje ogórki konserwowe są gotowe! Możesz je podawać jako dodatek do kanapek, sałatek lub jako samodzielny przysmak. Smacznego!