Przepis na ogórki konserwowe bez gotowania 📖

Ogórki konserwowe to pyszne i łatwe do przygotowania dodatki do różnych dań. Oto prosty przepis na ogórki konserwowe, który nie wymaga gotowania:

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki koperku
- 1 łyżka gorczycy w ziarnach
- 1 szklanka octu 10%

Instrukcje:
1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój w plasterki lub kawałki o żądanej grubości.
2. W dużej misce umieść pokrojone ogórki i posyp je solą. Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek ogórka był pokryty solą.
3. Odstaw ogórki na około 1 godzinę, aby puściły sok.
4. W międzyczasie obierz i pokrój czosnek na cienkie plasterki.
5. Po upływie godziny odcedź ogórki z nadmiaru soku, ale nie wyrzucaj go. Teraz ogórki nie powinny być tak chrupiące, jak na początku.
6. Do ogórków dodaj pokrojony czosnek, koper i gorczycę w ziarnach.
7. Zalej ogórki octem i delikatnie wymieszaj.
8. Przełóż ogórki wraz z płynem do słoika, dobrze zamykając go.
9. Słoik z ogórkami umieść w chłodnym miejscu na 24-48 godzin, aby przyprawy i ocet dobrze wniknęły w ogórki.

Twoje ogórki konserwowe są gotowe! Możesz je podawać jako dodatek do kanapek, sałatek lub jako samodzielny przysmak. Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogórki konserwowe kozackie
ogórki konserwowe kartuskie
ogórki konserwowe krakus
ogórki konserwowe jak ze sklepu