Przepis na ogórki konserwowe krakus 📖
Przepis na ogórki konserwowe Krakus:Składniki:
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2-3 pęczki koperku
- 2-3 gałązki chrzanu
- 4-5 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 l zimnej wody
- 1 l gorącej wody
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
Instrukcje:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. Do dużego słoja lub garnka dodaj warstwę ogórków.
3. Na ogórki połóż pokrojone drobno ziarna pieprzu i kilka plasterków czosnku.
4. Następnie dodaj kolejną warstwę ogórków i powtórz czynność, aż zużyjesz wszystkie ogórki.
5. Pomiędzy warstwami ogórków wrzuć również po kilka gałązek koperku oraz chrzanu.
6. W naczyniu zmieszaj sól, cukier i zimną wodę, aż składniki się rozpuszczą.
7. Przygotowanym roztworem zalej ogórki, tak aby woda pokrywała je całkowicie.
8. Na wierzch ogórków ułóż talerz lub drewniany krążek, aby utrzymać je pod wodą.
9. Naczynie przykryj gazą i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
10. Po 24 godzinach odlej wodę z ogórków, a następnie zalej je gorącą wodą.
11. Odstaw pozostawione ogórki w ciepłym miejscu na kolejne 24 godziny.
12. Po tym czasie jeśli chcesz, możesz zalać ogórki octem (około 1-2 łyżek octu na daną ilość ogórków).
13. Słoje z ogórkami szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.
Po upływie kilku tygodni ogórki będą gotowe do spożycia i będą doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy zimnych dań.