Przepis na ogórki konserwowe kozackie 📖

Przepis na ogórki konserwowe kozackie:

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 200 ml octu
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 10 ząbków czosnku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

1. Ogórki dokładnie umyj, odczekaj, aż lekko wyschną, a następnie pokrój na kawałki lub plastry według własnych preferencji.

2. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj ocet, sól i cukier. Całość dobrze wymieszaj, aby składniki się rozpuściły.

3. Do każdego słoika wrzuć po 1 ząbku czosnku, 1 ziarnie pieprzu, 1 listek laurowy oraz kilka gałązek koperku.

4. Kawałki ogórków ciasno upakuj w słoikach, aż do samego końca. Do wypełnionych słoików dodaj jeszcze kilka gałązek koperku.

5. Gorącym zalewą zalej ogórki w słoikach, szczelnie je zakręć i odstaw na około 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce.

6. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Możesz je przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogórki konserwowe słodkie
ogórki konserwowe z cukrem
ogorki konserwowe z marchewka
ogorki konserwowe salatka