Przepis na ogórki konserwowe bez pasteryzowania 📖
Oto prosty przepis na ogórki konserwowe bez pasteryzowania:Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków,
- 3 goździki,
- 2 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 500 ml wody,
- 250 ml octu,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i oczyść z końcówek.
2. Przygotuj słoiki, które będziesz używać do konserwacji, starannie je wyparz.
3. W garnku zagotuj wodę i wsyp sól. Dodaj ogórki i gotuj przez 5 minut.
4. Odcedź ogórki i ostudź.
5. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, goździkach i plasterku czosnku.
6. Dodaj kilka gałązek koperku.
7. We wspólnym garnku zagotuj wodę, ocet i cukier. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
8. Gorącym płynem zalej przygotowane słoiki z ogórkami.
9. Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.
10. Przechowuj w chłodnym miejscu przez około 2 tygodnie przed spożyciem. Po otwarciu słoika, przechowuj w lodówce.
Smacznego!