Przepis na ogórki konserwowe pasteryzowane w piekarniku 📖

Przepis na ogórki konserwowe pasteryzowane w piekarniku:

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1,5 l wody
- 500 ml octu spirytusowego
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu

Instrukcje:

1. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy końcówki.
2. Garnek napełniamy wodą, dodajemy sól i gotujemy na dużym ogniu, aż sól się rozpuści.
3. W osobnym garnku zagotowujemy ocet z wodą.
4. Przygotowujemy słoiki: myjemy je dokładnie, a następnie wyparzamy wrzątkiem.
5. W każdym słoiku ułożymy kilka ząbków czosnku, łyżkę ziaren gorczycy oraz łyżkę ziaren pieprzu.
6. Do słoików pakujemy ogórki, układając je ciasno.
7. Do każdego słoika wlewamy gorący roztwór octu i wody, aż do samego brzegu.
8. Słoiki zakręcamy dokładnie i układamy w większym naczyniu żaroodpornym.
9. Piekarnik nagrzewamy do 100°C.
10. W naczyniu żaroodpornym z słoikami wlewamy gorącą wodę (do około 2/3 wysokości słoików).
11. Wkładamy naczynie do piekarnika i pasteryzujemy przez około 20-30 minut.
12. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
13. Gdy słoiki są chłodne, sprawdzamy czy zostały prawidłowo zakręcone - można to zrobić poprzez lekki nacisk na wieczko (powinno być sztywne i nie poddawać się).
14. Ograniczamy kontakt słoików z bezpośrednim światłem słonecznym i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogorki konserwowe z marchewka
ogórki konserwowe z miodem
ogórki konserwowe meksykańskie
ogórki konserwowe z kurkumą