Przepis na ogórki konserwowe z rodzynkami 📖

Składniki:
- 1 kg ogórków kiszkowych lub gruntowych
- 150 g rodzynków
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku
- kilka liści laurowych

Przygotowanie:

1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie odczep końce ogórków i obierz cieniutką warstwą skórki.

2. W garnku zagotuj wodę i wsyp solę, dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia soli. Zdejmij z ognia i ostudź.

3. Odcedź ogórki i wrzuć je do garnka z zimną wodą z solą. Odstaw na minimum 2 godziny.

4. W międzyczasie przygotuj marynatę. W rondlu wymieszaj ocet, wodę, cukier, goździki, ziele angielskie, cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Zagotuj wszystko razem, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

5. Po 2 godzinach zlej wodę z ogórków. Do garnka z ogórkami dodaj rodzynki oraz przygotowaną marynatę. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Przełóż mieszankę do słoików, dodając do niej liście laurowe oraz gałązki koperku.

7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na 3-4 dni w suchym i ciemnym miejscu. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia.

8. Smacznego! Ogórki konserwowe z rodzynkami będą doskonałe jako przekąska czy dodatek do potraw.

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogórki krokodylki konserwowe
ogórki konserwowe tradycyjne
ogórki konserwowe kaszubskie
ogórki konserwowe po warszawsku