Przepis na ogórki konserwowe po kaszubsku 📖

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 małe cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml wody
- 500 ml octu
- kopr zielony (do smaku)

Przygotowanie:
1. Ogórki umyj, osusz i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Jeśli są bardzo duże, najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3. W dużym garnku umieść ogórki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, sól i cukier.
4. W osobnym naczyniu zagotuj wodę i ocet. Zalej nim ogórki tak, aby były całkowicie przykryte.
5. Przykryj garnuszek i odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
6. Po 2 dniach ogórki będą gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują po kilku dniach.
7. Przed podaniem posyp koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogórki konserwowe bez pasteryzowania
ogórki krokodylki konserwowe
ogórki konserwowe z kurkumą
ogórki konserwowe meksykańskie