Przepis na ogórki konserwowe po kaszubsku 📖
Składniki:- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 małe cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml wody
- 500 ml octu
- kopr zielony (do smaku)
Przygotowanie:
1. Ogórki umyj, osusz i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Jeśli są bardzo duże, najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3. W dużym garnku umieść ogórki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, sól i cukier.
4. W osobnym naczyniu zagotuj wodę i ocet. Zalej nim ogórki tak, aby były całkowicie przykryte.
5. Przykryj garnuszek i odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
6. Po 2 dniach ogórki będą gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują po kilku dniach.
7. Przed podaniem posyp koperkiem.
Smacznego!