Przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili 📖

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek kopru
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- woda

Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i odczekaj, aż przestygną.
2. Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
3. Ogórki pokrój na kawałki o wybranym kształcie - plasterki, krople lub całe ogórki.
4. W dużej misce umieść ogórki, chili, sól, cukier i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Czosnek obierz i drobno posiekaj, a koper posiekaj na większe kawałki.
6. Dodaj czosnek, koperek i nasiona gorczycy do miski z ogórkami i wymieszaj.
7. Całość przykryj i odstaw na około godzinę, aby ogórki puściły zalewę.
8. Ogórki przełóż do słoików, uzupełniając brakującą ilość zalewy wodą.
9. Słoiki szczelnie zamknij, a następnie umieść je w misce wypełnionej wodą.
10. Gotuj ogórki w wodzie przez około 10 minut.
11. Po ugotowaniu pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny przed ich spożyciem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki małosolne z papryczką chili
ogórki konserwowe z chili
ogórki konserwowe z papryką chili
ogórki małosolne chili
ogórki kiszone z papryką chili