Przepis na ogórki konserwowe z selerem i papryką 📖

Przepis na ogórki konserwowe z selerem i papryką:

Składniki:
- 2 kg małych ogórków
- 2 duże selery
- 2 czerwone papryki
- 2 spore główki dymki
- 1,5 l wody
- 1 l octu
- 0,5 kg cukru
- 4 łyżki soli
- kilka gałązek świeżego koperku
- kilka ziaren pieprzu

Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie sparz gorącą wodą. Odstaw do ostygnięcia.
2. Selery umyj, obierz i pokrój w plasterki o grubości około 1 cm.
3. Papryki umyj, oczyść z pestek i pokrój w cienkie paseczki.
4. Dymkę dokładnie umyj i pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
5. W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Gotuj przez około 5 minut.
6. Dodaj ogórki, selery, papryki, dymkę, koperek i ziarna pieprzu do zagotowanej zalewy. Gotuj przez kolejne 10 minut.
7. Następnie wyłóż ogórki i warzywa do wcześniej przygotowanych słoików, aż do brzegu. Zalej je gorącą zalewą, na koniec wierzch można przykryć kawałkiem selera.
8. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw do ostygnięcia.
9. Przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby się przegryzły.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki konserwowe z papryką
ogórki konserwowe z papryką chili
ogorki konserwowe
ogorki konserwowe z marchewka
ogórki konserwowe z miodem