Przepis na ogorki malosolne 📖
Składniki:- 1 kg ogórków (najlepiej gruntowych)
- 2 litry wody
- 100 g soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- Kilka ziaren pieprzu
Instrukcje:
1. Ogórki dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych plam lub uszkodzeń.
2. Przygotuj zalewę solną, mieszając dokładnie sól w wodzie, aż się rozpuści.
3. W dużym naczyniu (najlepiej glinianym lub szklanym) ułóż plastikowe durszlaki lub sita.
4. Na dnie każdego sitka umieść po 1 ząbku czosnku, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu.
5. Układaj ogórki w sitkach tak, aby były dobrze ułożone, niezbyt ściskane, ale również nie zbyt luźno.
6. Powoli zalewaj ogórki zimną, słoną wodą, starając się, aby były one w całości zanurzone. Jeśli konieczne, użyj wacików lub talerzyka, aby utrzymać ogórki pod wodą.
7. Odstaw naczynie z ogórkami i zalewą na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
8. Po 24 godzinach wyjmij ogórki z zalewy i przełóż do czystych, suchych słoików.
9. Do każdego słoika dodaj 1 ząbek czosnku, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.
10. Zalej ogórki przegotowaną, letnią wodą, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na górze.
11. Dokręć pokrywki słoików i odstaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przechowuj w lodówce.
12. Oczekuj, aż ogórki nabiorą odpowiedniego smaku i konsystencji – powinny być chrupiące i lekko kwasowe.
13. Smacznego!