Przepis na ogórki małosolne w worku 📖

Składniki:
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli bez dodatków
- 1 łyżka ziaren kopru
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- woda

Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. Przygotuj duży worek foliowy lub kilka mniejszych.
3. Na dnie worka umieść liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i koper.
4. Przepołów ogórki na pół i umieść je w worku. Jeśli są małe, zostaw je w całości.
5. Posyp ogórki solą.
6. Dokładnie zawiń worek lub worki i umieść je w większym naczyniu (np. dużym garnku).
7. Zagotuj wodę i zalej nią ogórki w worku.
8. Odstaw naczynie na kilka dni, aż ogórki zostaną odpowiednio przemrożone i nabrają smaku.
9. Przechowuj ogórki w worku w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki kiszone w worku foliowym
ogórki małosolne 3 kg
ogórki małosolne 1 kg
ogorki malosolne
ogórki małosolne 2 kg