Przepis na ogórki małosolne 2 kg 📖
Przepis na ogórki małosolne:Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki koperku
- 1 litr wody
Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i oczyść z końcówek.
2. Następnie pokrój je na kawałki - możesz wybrać dowolną wielkość, w zależności od swoich preferencji.
3. W dużej misce rozpuść sól w litrze wody, mieszając, aż sól całkowicie się rozpuści.
4. Następnie dodaj pokrojone ogórki do solanki.
5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj drobno. Dodaj je do miski z ogórkami w solance.
6. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 2 godziny w temperaturze pokojowej.
7. Po 2 godzinach ogórki przekładamy do słoików, aż do samego brzegu, i dokładnie zatrzaskujemy.
8. Słoiki z ogórkami umieszczamy w chłodnym i suchym miejscu przez około 4-5 dni.
9. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia. Przechowywane w lodówce utrzymają się przez około miesiąc.
Smacznego!