Przepis na ogórki małosolne a kiszone 📖
Oto przepis na ogórki małosolne i kiszone:Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków
- 2 łyżki soli
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
- woda
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. Pokrój ogórki wzdłuż na pół, a następnie w plasterki o grubości około ½ cm.
3. Posól ogórki i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż ogórki do dużej miski i pozostaw na 30 minut, aby puściły wodę.
5. W międzyczasie, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Koperek drobno posiekaj.
6. Po 30 minutach, odcedź wodę z ogórków. Możesz delikatnie je wycisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soli.
7. Dodaj czosnek, koperek, gorczycę w ziarnach i płatki chili do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż ogórki do słoja.
9. Zalej ogórki wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
10. Zakręć słoik i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Staraj się co jakiś czas delikatnie potrząsać słoikiem, aby składniki się wymieszały.
11. Po 3-4 dniach ogórki będą gotowe. Możesz przechowywać je w lodówce przez kilka tygodni.
Smacznego!