Przepis na ogórki małosolne bez chrzanu 📖
Przepis na ogórki małosolne bez chrzanu:Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżej dillii
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 litr wody
- 1 łyżka gorczycy (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. Następnie pokrój wzdłuż na ćwiartki lub płaty, w zależności od preferowanego rozmiaru.
3. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki.
4. W słoju o pojemności około 2 litrów, ułóż warstwę ogórków.
5. Na ogórki połóż kilka plasterków czosnku oraz gałązkę dillii.
6. Powtórz czynność do czasu wykorzystania wszystkich składników, starając się zachować warstwową strukturę.
7. W misce wymieszaj wodę, sól i cukier aż do rozpuszczenia się soli i cukru.
8. Zalej ogórki przygotowanym roztworem tak, aby były całkowicie zanurzone.
9. Jeśli chcesz, możesz dodać gwóźdź lub gorczycę dla dodatkowego smaku.
10. Przykryj słoik pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw na około 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
11. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia. Przechowuj je w lodówce.
Smacznego!