Przepis na ogórki małosolne bez kopru 📖

Przepis na ogórki małosolne bez kopru:

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli morskiej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka kwasu cytrynowego
- 1 l wody
- 2-3 liście chrzanu

Instrukcje:
1. Ogórki umyj dokładnie i obierz ze skórek.
2. Przekrój ogórki na cienkie plasterki lub oksydwane plastry.
3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
4. W dużym słoju umieść warstwę plastków ogórków, posyp czosnkiem, odrobiną soli, cukrem i kwasem cytrynowym do smaku.
5. Na tak przygotowane warstwy ogórków dorzuć 2-3 liście chrzanu.
6. Powtarzaj czynności z punktu 4 i 5, aż do wypełnienia słoja.
7. Następnie przygotuj solankę: do wody dodaj pozostałą sól i wymieszaj, aż się rozpuści.
8. Zalej ogórki solanką tak, aby pokryła je całkowicie.
9. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na około 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
10. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia. Możesz przechowywać je w lodówce przez dłuższy czas.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki małosolne 3 kg
ogórki małosolne 1 kg
ogorki malosolne
ogórki małosolne 2 kg
ogórki małosolne w worku