Przepis na ogórki małosolne w słoiku 📖
Składniki:- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałki muszkatołowej
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i przesłoicz do słoików, najlepiej wcześniej je pasteryzując.
2. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj.
3. Po zagotowaniu solanki, odstaw ją na bok i poczekaj aż ostygnie.
4. Następnie solanką zalej ogórki w słoikach. Powinny być one całkowicie zamoczone w płynie.
5. Na koniec do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku, po 1/2 gałki muszkatołowej oraz parę ziaren pieprzu.
6. Zakręć słoiki i odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej.
7. Po kilku dniach ogórki będą gotowe do spożycia. Przechowuj je w lodówce i serwuj jako dodatek do dań obiadowych czy kanapek. Smacznego!