Przepis na ogórki małosolne w torebce 📖
Składniki:- 1 kg świeżych ogórków
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wrzątku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 2-3 liście chrzanu
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. W naczyniu lub durszlaku umieść ogórki w pozycji pionowej.
3. Przygotuj sporą, szczelną torebkę foliową.
4. Wkładaj po jednym ogórku do torebki, starając się, aby były one położone w tej samej pozycji, jak w naczyniu.
5. Dodaj do torebki sól i ziarna gorczycy.
6. Wlej wrzątek do torebki, a następnie zamknij ją dokładnie.
7. Odstaw torebkę na około 48 godzin w temperaturze pokojowej.
8. Po upływie tego czasu otwórz torebkę i dodaj pokrojony czosnek oraz liście chrzanu.
9. Pozostaw torebkę na kolejne 24 godziny.
10. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia jako tradycyjne ogórki małosolne.
Smacznego!