Przepis na ogórki małosolne w torebce 📖

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wrzątku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 2-3 liście chrzanu

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. W naczyniu lub durszlaku umieść ogórki w pozycji pionowej.
3. Przygotuj sporą, szczelną torebkę foliową.
4. Wkładaj po jednym ogórku do torebki, starając się, aby były one położone w tej samej pozycji, jak w naczyniu.
5. Dodaj do torebki sól i ziarna gorczycy.
6. Wlej wrzątek do torebki, a następnie zamknij ją dokładnie.
7. Odstaw torebkę na około 48 godzin w temperaturze pokojowej.
8. Po upływie tego czasu otwórz torebkę i dodaj pokrojony czosnek oraz liście chrzanu.
9. Pozostaw torebkę na kolejne 24 godziny.
10. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia jako tradycyjne ogórki małosolne.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki małosolne 2 kg
ogórki małosolne 1 kg
ogorki malosolne
ogórki małosolne 3 kg
ogórki małosolne jak zrobić