Przepis na ogórki małosolne z cebulą 📖

Składniki:
- 1 kg ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 litr wody

Sposób przygotowania:
1. Ogórki kiszone obierz ze skórki, przekrój na połowy i pokrój w cienkie plastry.
2. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
3. W dużym naczyniu wymieszaj wodę, sól i cukier, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.
4. Dodaj do roztworu liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu.
5. Pokrojone ogórki i cebulę wrzuć do naczynia z wodą i przykryj.
6. Naczynie z ogórkami odstaw na 3 dni w chłodne miejsce, np. do lodówki.
7. Po 3 dniach ogórki należy odcedzić z zalewy i przełożyć do słoików.
8. Ogórki można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki małosolne 2 kg
ogórki małosolne 3 kg
ogórki małosolne 1 kg
ogorki malosolne
dobry ogórki małosolne