Przepis na ogórkową z rosołu 📖

Składniki:
- 500g mięsa z rosółku (np. z kurczaka)
- kilka ogórków kiszonych
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso z rosółku włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, usuwając ewentualną pianę.

2. W międzyczasie ogórki kiszone pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w plastry, cebulę posiekać, a pora pokroić w talarki.

3. Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć je z bulionu i ostudzić. Następnie pokroić w mniejsze kawałki.

4. Do bulionu dodać ogórki, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i por. Gotować na średnim ogniu około 20-30 minut lub do momentu, gdy warzywa staną się miękkie.

5. Do gotującej się ogórkowej dodać pokrojone wcześniej mięso. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.

6. Podawać gorącą ogórkową z rosołu z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub szczypiorku.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupe ogórkową z rosołu
makaron do rosołu
pasztet z rosołu
risotto z rosołu
kurczaka z rosołu