Przepis na ramen bezglutenowy 📖
Oto przepis na bezglutenowy ramen:Składniki:
- 2 paczki bezglutenowych makaronów do zup (najlepiej o grubości spaghetti)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka imbiru, startego
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 kapusta pekińska, posiekana
- 200 g tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sosu rybnego (upewnij się, że jest bezglutenowy)
- 1 łyżka sosu sojowego (upewnij się, że jest bezglutenowy)
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki soku z limonki
- Drobno posiekana kolendra i szczypiorek do posypania
Instrukcje:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym garnku podgrzej olej sezamowy na średnim ogniu. Dodaj czosnek, imbir, cebulę, marchewkę, paprykę i kapustę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj tofu do garnka i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
4. Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
5. Dodaj sos rybny, sos sojowy, cukier i sok z limonki do garnka. Dokładnie wymieszaj.
6. Przed podaniem, nałóż makaron do miseczek, a następnie zalej go gorącym bulionem z warzywami i tofum.
7. Posyp ramen świeżymi ziołami, takimi jak kolendra i szczypiorek.
8. Smacznego!