Przepis na omleta z bialek 📖
Przepis na omleta z białek:Składniki:
- 4 białka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła lub oleju
- ulubione dodatki (np. warzywa, ser, wędliny)
Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek i wlej je do miski. Miskę dobrze odtłuszcz, aby białka dobrze się ubiły.
2. Dopraw białka solą i pieprzem, możesz również dodać ulubione przyprawy.
3. Ubij białka dokładnie za pomocą miksera bądź ręcznego trzepaczki, aż uzyskasz sztywną, białą pianę.
4. W garnku rozgrzej masło lub olej.
5. Delikatnie wlej ubite białka na rozgrzane masło.
6. Na wierzch omleta dodaj ulubione dodatki, jak na przykład pokrojone warzywa, starty ser czy wędliny.
7. Smaż omleta na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż spód zetnie się i delikatnie zrumieni.
8. Następnie ostrożnie przewróć omlet, np. za pomocą talerza, i smaż kolejne 2-3 minuty, aż druga strona się zetnie. Możesz przykryć patelnię, aby zwiększyć temperaturę i przyspieszyć proces smażenia.
9. Gdy omlet nabierze złotego koloru, przełóż go na talerz i od razu podawaj.
Smacznego!