Przepis na oponki 📖

Czekoladowe oponki

Składniki:
- 200g czekolady
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 125g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Rozpuść masło w rondelku na niskim ogniu, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż wszystko się rozpuści i połączy.
2. W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier i szczyptę soli, a następnie dolej rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy czekoladowej i mieszaj aż składniki się połączą.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką i zagnieć, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm.
5. Wytnij foremką oponki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw blaszkę z oponkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż oponki będą lekko zrumienione.
7. Przełóż upieczone oponki na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
8. Na koniec posyp oponki cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

oponki drożdżowe bez sera oponki uwaga babcia gotuje
oponki oponki
jak oponki
www oponki
mini oponki