Przepis na oponki ale bez sera 📖
Oponki bez sera to smaczna i łatwa do wykonania wypiek. Oto prosty przepis:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Instrukcja:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jogurt, jajka i roztopione masło. Starannie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło i wyrobiło się.
4. Rozgrzej olej w szerokim garnku lub głębokiej patelni na średnim ogniu.
5. Podziel ciasto na mniejsze części i z każdej formuj oponki o średnicy około 5 cm. Możesz wykorzystać do tego oponkarkę lub ręcznie kształtować kulki, a następnie lekko je spłaszczać.
6. Wrzucaj oponki do rozgrzanego oleju i smaż je z obu stron, aż staną się złote i chrupiące. Upewnij się, że olej jest na odpowiedniej temperaturze, aby oponki się nie przypaliły.
7. Gotowe oponki wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
8. Posyp oponki obficie cukrem pudrem i podawaj ciepłe lub wystudzone.
Smacznego!