Przepis na oponki cynamonowe 📖
Oponki cynamonowe to pyszny i tradycyjny polski wypiek, który idealnie nadaje się na jesienne popołudnia. Oto przepis:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 2 jajka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
2. Dodaj jajka, ciepłe mleko i roztopione masło do suchych składników. Wyrob ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
3. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
4. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Z ciasta formuj małe kulki o średnicy około 5-6 cm.
6. Kładź oponki na rozgrzany olej i smaż je z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
7. Po usmażeniu odkładaj oponki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Posyp oponki obficie cukrem pudrem.
9. Oponki cynamonowe są gotowe do podania! Możesz je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!