Przepis na oponki drozdzowe 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 50g drożdży
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 100g masła
Przygotowanie:
1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z jedną łyżką cukru. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
2. W dużej misce połączyć przesianą mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli. Dodać wyrośnięte drożdże oraz żółtka.
3. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, następnie dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
4. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5. Formować z ciasta oponki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
7. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!